vermogensrecht

Vermogensrecht zet een aantal regels op papier over het hebben en krijgen van eigendommen. Bijvoorbeeld als je een huis koopt en je dit op papier vastgesteld door middel van een aantal officiële documenten. Ook zaken zoals koopovereenkomsten worden vastgesteld met dit recht. Schulden staan hier ook in beschreven. Hier zijn ook weer limieten en regels aan verbonden namelijk.

Soorten vermogens

Het vermogensrecht is onderdeel van het privaatrecht. Dit is onderverdeeld in meerdere rechten. Een paar daarvan zijn goederenrecht en verbintenissenrecht. Beide rechten zijn overdraagbaar. Dat wil zeggen dat je zaken en goederen door kunt verkopen. Ook kun je deze schenken. Wat niet mag is goederen of zaken van anderen zomaar overnemen zonder goedkeuring. Zonder goedkeuring van betaling of goedkeuring van schenking is dit diefstal. Diefstal is verboden volgens de wet. Als je dus zaken of goederen van iemand steelt zonder zijn of haar goedkeuring bega je een strafbaar feit. Een strafbaar feit wil zeggen dat dit negatieve gevolgen voor jou heeft. Je kunt namelijk in de gevangenis komen. Ook moet je vaak een boete ter compensatie betalen. Dit is niet fijn voor jou.

Erfenis

Bij het vermogensrecht hoort ook de erfenis. Als je komt te overlijden kun je zelf niks meer met je goederen en zaken doen. Daarom stel je voor je dood een testament op. Hierin staat beschreven welke goederen naar welke persoon gaat. Zo kan na je dood niet zomaar iedereen er met je spullen vandoor gaan. De uitvoering van je testament gebeurd meestal door een notaris. Dit is een door de wet aangewezen persoon die deze zaken regelt. Bij de erfenis behoren ook de schulden van de overleden persoon. Dit betekent dat jij als erfgenaam deze misschien wel moet betalen. Dit kan erg vervelend voor je zijn. Je hebt altijd de keuze om de erfenis te accepteren of te weigeren. 

Ongeldig testament

Een testament is niet altijd geldig. Als je nog onder de zestien jaar bent mag je nog geen testament opstellen bijvoorbeeld. Ook mag je geen testament opstellen als je niet handelingsbekwaam of wilsbekwaam bent. Ook als je bent gedwongen door anderen of gemanipuleerd bij het opstellen van je erfenis is deze ongeldig. Als je dement bent ben je ook niet in staat een erfenis op te stellen. Hierdoor kunnen namelijk pijnlijke fouten worden gemaakt. Als je iemand in je erfenis hebt opgenomen met wie je geen goed contact meer hebt. Kun je die persoon eruit laten halen. Dit hoort ook bij het vermogensrecht.

Wat is vermogensrecht?

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *