conciërge

Is iemand die verantwoordelijk is voor het toezicht en beheer binnen een gebouw. In Nederland betreft het meestal een school, maar ook andere open gebouwen kunnen een conciërge hebben. Sleutelbeheer, ontvangst van facilitaire medewerkers, kleine reparatiewerkzaamheden, postafhandeling en reprowerk, bijhouden van absenties, het ondersteunen van ouderavonden, het toezien op de bereikbaarheid van alle ruimtes in het gebouw en eventueel ingrijpen bij calamiteiten behoren allen tot de taken van zo iemand. Deze werkt zelfstandig en wordt aangestuurd door een hoofd. Zo iemand ziet toe op de uitvoering van de technische en ondersteunende diensten door en stuurt ander facilitair personeel aan, zoals schoonmaak en kantine personeel. Daarnaast dient hij reparatieverzoeken in en houdt hij de staat van onderhoud bij. 

geschiedenis 

de benaming is ontleend aan een functie aan het Franse hof: die van comptes des cierges kaarsen bewaarders. Hun verblijfplaats, de conciergerie, werd later gevangenis en parlementsgebouw, waardoor de naam van het gebouw een uitgebreider betekenis kreeg. Nog in de negentiende eeuw kon een conciërge in ons vaderland een opzichter van paleizen zijn, zoals de eerste druk van de Winkler Prins-encyclopedie vermeldt. Maar de moderne betekenis was toen ook al in gebruik: het is ook opzichter van openbare gebouwen. Thans is het gebruik van de term vooral bekend bij schoolgebouwen. 

Nederland en België

In Nederland kan de functie van zo iemand verschillend zijn ingevuld, Soms is het primair zijn taak als portier te fungeren, en die toepassing van het woord sluit dus nog aan bij de huidige Franse betekenis. Daarnaast kan zo iemand allerlei aanvullende taken verrichten; klein onderhoud, begeleid werk derden, houdt toezicht en ondersteunen op activiteiten, helpt het personeel, waakt over orde en veiligheid, begeleidt bezoekers en fungeert ook wel amanuensis. In België is het fenomeen bekend van de woning belendend aan een villa van welgestelde bewoners. Maar ook publieke gebouwen zoals universiteitscampussen en sportcomplexen kunnen zo iemand hebben. De conciërge let op het huis of gebouw tijdens de afwezigheid van de eigenaars. Meestal is de man dan ook klusjesman-tuinonderhoud en helpt de vrouw bij huishouden, of let het op kinderen. Er is zelfs een speciaal socialezekerheidsstatuut voor huispersoneel voorzien. De praktijk was wijdverbreid in het interbellum en duikt begin 21e eeuw opnieuw een beetje op bij de goede internationale ambtenaren of bedrijfsmensen. Als portier van een appartementsgebouw wordt zijn raak meestal overgenomen door een syndicus. Het is en blijft wel altijd zwaar werk om te doen, omdat je altijd wat te doen hebt. 

Wat is een conciërge

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *