werktuigkundig ingenieur

Werktuigkundig ingenieur doen onderzoek, plannen en ontwerpen van mechanische producten en systemen en houden toezicht op de fabricage, werking, toepassing, installatie en reparatie van systemen en producten. Zij onderzoeken en analyseren gegevens. 

waterbouwkundig ingenieur

Werktuigbouwkunde is een technische studie gericht op het ontwerpen van dynamische voorwerpen. De werktuigbouwkundige (WTB) bedenkt, maakt en verbetert werktuigen, gereedschappen, apparaten, machines en fabrieken. Met als doel het gemakkelijker, veiliger, betrouwbaarder en duurzamer te maken. De producten en machines die ontworpen zijn, voeren verschillende bewerkingen uit op grondstoffen of objecten. Er zijn machines die objecten kunnen wegen en meten. Er zijn machines die zichzelf of andere machines en objecten kunnen verplaatsen. Machines die kunnen persen en verspanen, dieptrekken en extruderen behoren tot werktuigbouw. Technische systemen en processen worden steeds complexer en geavanceerder. Een werktuigbouwkundige heeft kennis van levensduur, energieverbruik en veiligheid. De werktuigbouwkundige is veelzijdig en breed maar ook specialistisch. Het thermodynamisch proces van een stoommachine is een voorbeeld van een werktuigbouwkundig constructie. Dit is iets anders dan werktuigkundig ingenieur. 

oorsprong ingenieur 

Ingenieur is ontleend aan het Franse Ingenieur, dat in verband staat met het latijnse ingenium in de niet klassieke betekenis van kunstig bedacht werktuig. De ingenieur was oorspronkelijk iemand die belegeringswapens ontwierp en bouwde. Het Nederlandse begrip is niet zonder meer in het Engels te vertalen met het in die taal gebruikelijke begrip engineer, daar in die taal, vooral in de spreektaal, het woord engineer ook wordt gebruikt om een deskundig technisch ontwerper of specialist aan te duiden, die geen universitaire of hogeschool opleiding heeft voltooid. Behalve dat de naam ingenieur een aanduiding is voor een gespecialiseerd type beroep of vak, betreft het ook een titel in het Nederlands hoger onderwijs. Het duidt hiermee aan dat iemand in Nederland een technische og toegepast natuurwetenschappelijke opleiding heeft voltooid aan een universiteit. Universitair geschoolde ingenieurs voeren de tiet IR hogeschool-ingenieurs daarentegen de afkorting ING. Ingenieurs die gepromoveerd zijn, mogen de titels DR. IR. of DR. ING. voeren. Tot 1986 werden technische universiteiten aangeduid als technische hogescholen. Oude hogere technische scholen vielen ook niet onder de oude wet op het hoger onderwijs. Na 1985 mochten de technische hogescholen zich technische universiteit noemen, en kwam de naam hogeschool in gebruik voor instellingen voor hoger onderwijs. Werktuigkundig ingenieur komt ook nu van de universiteit. De opleidingen aan technische universiteiten hebben een nominale studieduur van vijf jaar, uitzonderingen daargelaten, terwijl een studie aan de hogescholen vier jaar duurt.

Een goede werktuigkundig ingenieur

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *