Brandblussers schuim

Het juiste blusmiddel is van levensbelang. Er zijn verschillende soorten brandblussers. Welke je nodig hebt hangt van het soort brand af. Kies voor een brandblusser met een inhoude van 6 liter of 6 kilo. Hiermee kun je een serieuze bluspoging doen, de 1 liter of 1 kilo blussers zijn namelijk zo leeg. Alle blussers moeten eens per twee jaar gekeurd worden. Voor bedrijven en instellingen is dat een eis vanuit onderhouden ook al is het niet verplicht vanuit de wetgeving. Sproeischuimblussers. Brandblussers schuim zijn zowel thuis als op vakantie prima geschikt voor het blussen van kleine branden door vaste en vloeibare stoffen. Zij veroorzaken bij het blussen weinig nevenschade, zijn eenvoudig te bedienen en hebben een langere blusduur dan poederblussers. 

kooldioxideblusser en poederblusser

een kooldioxideblusser is te herkennen aan een zwarte koker aan het einde van de slang. het voordeel tegenover een brandblussers schuim is dat hetgeen reststoffen achterlaat. Daarom is de blusser geschikt voor het blussen van elektrische apparatuur en vlam in de pan. Houd het blusapparaat altijd aan het handvat vast. Het uiteinde van de koker wordt namelijk zeer koud, wat koude wonden kan veroorzaken. Pas wel op voor verstikkingsgevaar, met name in een kleine ruimte, omdat de CO2 de zuurstof verdrijft. Poederblusser: zijn geschiktvoor de meeste branden in woningen, en ook voor auto´s, caravans, zomerhuisjes en boten. Neem tijdens het blussen met een poederblusser wat afstand om effectief te kunnen blussen. Poederblussers zijn relatief goedkoop. Er kleven wel een aantal nadelen aan poederblussers. Het poeder in de blusser kan gaan klonteren, dit is te voorkomen door de blusser af en toe om te keren. Het poeder kan veel schade aanrichten aan elektronische apparatuur, poeder is een soort zout en tast daardoor metalen stek aan, daarnaast tast poeder de elektronica aan, met mogelijk kortsluiting tot gevolg. Het poeder is moeilijk op te ruimen, gebruik hiervoor een industriële stofzuiger en nooit water. 

wat gebruikt een brandweer?

een brandweer moet natuurlijk de beste blusser hebben. Het ligt er ook vooral aan hoe groot de brand is. Als de brand groot is gebruiken ze vaak brandblussers schuim en als de brand klein is een kooldioxideblusser. Bij woningen gebruikt de brandweer weer een ander blus apparaat en dat is de poederblusser. Hierdoor heeft een brandweer alle mogelijkheden om een brand te blussen en t weer schoon te maken. Het is wel heel zwaar om met een blusser de staan. 

Brandblussers schuim zijn zeer nodig

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *